Nieuws 26-09-2018

1e patiënt succesvol bestraald. HollandPTC open voor patiëntenzorg en onderzoek

De 1e patiënt van HollandPTC is afgelopen week succesvol bestraald met protonen. De voorbereiding voor deze start was intensief. De komende tijd gaan we het aantal patiënten in fases uitbreiden naar 600 in 2020. Protonentherapie is een nieuwe manier van bestralen. Met de start van HollandPTC kunnen steeds meer patiënten in Nederland behandeld worden met deze techniek. Ook komt er een groot wetenschappelijk onderzoeksprogramma, de eerste studies starten binnenkort.

HollandPTC heeft 3 behandelkamers waarvan de 1e nu in gebruik is. De 2e behandelkamer is binnenkort klaar voor gebruik. De 3e, die als enige in Nederland is ingericht voor de behandeling van patiënten met oogtumoren, gaat in de loop van 2019 open. “Wij zijn trots en blij dat alles goed is verlopen en we werken nu hard aan de verdere vergroting van onze capaciteit en de uitvoering van ons onderzoeksprogramma”, aldus medisch directeur van HollandPTC Marco van Vulpen. Naast patiëntenzorg is onderwijs en wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde en effectiviteit van protonentherapie en de (technische) verbetering van deze behandeling een belangrijk speerpunt van HollandPTC . “Dat is een belangrijke reden dat ons centrum is gevestigd op de technische campus van de TU Delft, uniek voor Nederland”, aldus Van Vulpen.

Protonentherapie

De meeste patiënten worden bestraald met fotonen (röntgenstraling). Een bundel met fotonen geeft zijn dosis af voor, in en achter de tumor. Bij protonentherapie geeft de bundel geen dosis af áchter de tumor waardoor weefsel dat om de tumor zit, minder wordt beschadigd. Hierdoor is de dosis straling in het gezonde weefsel lager en de kans op bijwerkingen kleiner.

Voor wie?

Op dit moment is protonentherapie een standaardindicatie voor tumoren bij kinderen, tumoren in het oog en bepaalde tumoren in de wervelkolom. Vanuit de beroepsgroep in Nederland worden protocollen ontwikkeld voor andere patiëntgroepen, zoals patiënten met borstkanker en longkanker.

Lees het officiële persbericht over de behandeling van de 1e patiënt.