Oogmelanoom behandelen met protonentherapie
HollandPTC is het enige protonentherapiecentrum in Nederland waar oogtumoren worden behandeld. Voordat u bij HollandPTC komt heeft uw eigen oogarts al enkele voorbereidingen getroffen, waaronder het plaatsen van operatieclips om het te bestralen gebied te bepalen. Zo’n twee weken na het plaatsen van de clips komt u naar HollandPTC voor verdere behandeling.
Coen Rasch, afdelingshoofd Radiotherapie bij het LUMC én radiotherapeut op de oogbestralingslijn van HollandPTC, vertelt u over de bijzonderheden van onze ‘ooglijn’ in dit artikel.
Hoe ziet uw behandeling eruit?
Bij uw eerste bezoek aan HollandPTC doorloopt u de algemene stappen die gelden voor al onze patiënten. U meldt zich aan, registreert zich en heeft een eerste gesprek met de radiotherapeut-oncoloog en verpleegkundige oncologie.
Wilt u deze informatie printen? Dat kan, via Behandelinformatie oogmelanoom.
Voorbereiding op de eerste bestraling
Al tijdens uw eerste bezoek aan HollandPTC starten de voorbereidingen voor uw bestraling. De radiotherapeut-oncoloog vertelt u tijdens uw eerste bezoek wat uw behandeling inhoudt, wat u te wachten staat en hoe u omgaat met eventuele bijwerkingen. We meten onder meer een masker en bitje aan en nemen röntgenfoto’s. De eerste afspraak duurt hierdoor ongeveer 2,5 uur.
Simulatie
Tijdens uw eerste afspraak maakt u via een simulatie ook kennis met het bestralingstoestel en de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er), degene die het bestralingstoestel bedient. U gaat proefzitten in de speciale behandelstoel zodat we de juiste positie kunnen bepalen. We verdoven met druppels uw oog en gebruiken een oogspreider die de oogleden openhoudt. Hierna dekken we uw oog tijdelijk af. U wordt nog niet bestraald, we maken alleen röntgenfoto’s en metingen om uw behandelplan te kunnen maken.
Bitje maken
Om ervoor te zorgen dat u tijdens het bestralen zo stil mogelijk zit en altijd in dezelfde positie, krijgt u een bitje en een masker. We maken eerst het bitje. Hiervoor vragen we u plaats te nemen in de behandelstoel. U krijgt een speciaal frame om uw hoofd dat we ook tijdens de bestraling gebruiken. Hieraan zit een mondstuk waarop het bitje wordt gemaakt. De MBB’er doet speciale pasta op het mondstuk waarna u er zachtjes in bijt. Als de pasta hard is, is het bitje klaar.
Masker aanmeten
Als het bitje klaar is, meten we het masker aan. Met het frame om uw hoofd en het bitje in uw mond, plaatsen we het masker op uw gezicht. Voor het aanbrengen verwarmen we het masker zodat het de vorm van uw gezicht aanneemt. Het masker bedekt alleen uw voorhoofd, ogen en bovenste gedeelte van uw neus. Uw neusgaten en mond blijven vrij zodat u gewoon kunt ademen. Na 5-10 minuten is het masker hard en op maat, waarna we het samen met het frame en bitje verwijderen.
Röntgenfoto’s en metingen
Zodra het frame, bitje en masker klaar zijn, maken we röntgenfoto’s en doen we een aantal metingen. We vragen u hierbij de behandelpositie aan te nemen, dus met uw hoofd in het frame, het bitje in uw mond en het masker op. Vanuit de behandelstoel vragen we u te kijken naar een oranje lampje. Kunt u goed genoeg kijken met het oog dat behandeld wordt, dan dekken we uw gezonde oog af. Ziet u niet goed genoeg, dan kijkt u met uw gezonde oog naar het lampje. Het gezonde oog krijgt nooit straling. We maken een aantal verschillende foto’s zodat en meten de positie van uw ooghoek en de afstand tussen de ogen om de juiste positie te bepalen. Het nemen van de röntgenfoto’s en metingen duurt ongeveer 45 minuten. Hierna kunt u naar huis. Het masker, frame en bitje blijven bij HollandPTC, waar wij het zorgvuldig bewaren.
Bestralingsplan
Na uw eerste consult gaat het voorbereidingstraject voor ons verder. We verwerken de gegevens van de simulatie en maken via de computer nauwkeurige berekeningen voor het bestralingsplan. Bestralen met protonen is heel precies werk en de voorbereiding vraagt om meerdere controlerondes van verschillende medewerkers.
Hoeveel bestralingen?
Bij de behandeling van oogmelanoom wordt u doorgaans 4 dagen achter elkaar bestraald. U wordt 4 keer bestraald. Uw behandelend radiotherapeut-oncoloog informeert u hierover.
De eerste bestraling
Het is zover, u wordt bestraald. Op de dag van uw eerste bestraling wordt u in de wachtruimte opgehaald door de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er), degene die de bestralingsapparatuur bedient. De MBB’er begeleidt u naar de bestralingsruimte waar u uw frame, bitje en masker op krijgt en in de juiste positie gaat zitten voor de bestraling. We controleren uw positie nogmaals nauwkeurig via de markeringen op het masker en röntgenfoto’s. Als alles gereed is, verlaat de MBB’er de ruimte en kan de bestraling beginnen.
Hoelang duurt de bestraling?
De bestraling zelf duurt een paar minuten. Totaal bent u zo’n 20 à 30 minuten in de bestralingsruimte om alles in gereedheid te brengen. Tijdens de bestraling mag er niemand anders in de ruimte zijn en bent u even alleen. Wel staat u in contact met de MBB’er; deze houdt u nauwlettend in de gaten via beeldschermen en kan via een intercom met u praten. U krijgt een zwarte knop waarmee u de MBB’er kunt waarschuwen als er iets aan de hand is. We vragen u tijdens de bestraling naar een lampje te kijken. Beweegt uw oog tijdens de bestraling, dan onderbreken we de behandeling tijdelijk. Na de bestraling dekken we uw oog tijdelijk af. Als na 2 uur de verdoving is uitgewerkt, mag het verband eraf.
Vanwege de verdoving is zelf rijden niet mogelijk.
Wat voel ik?
Van de bestraling zelf voelt u niets. U hoort er ook niets van.
De bijwerking van protonentherapie verschillen per persoon en hangen af van:
– gevoeligheid van de patiënt
– de omvang van het totale gebied dat wordt bestraald
– uw levensstijl (roken)
Vermoeidheid is een algemene bijwerking van bestraling die alle patiënten ervaren. Net zoals de reactie van de bestraalde huid. Heeft u andere bijwerkingen of klachten, bespreek deze dan altijd met uw eigen arts. Buiten openingstijden van HollandPTC neemt u hiervoor contact op met de dienstdoende radiotherapeut-oncoloog. De telefoonnummers krijgt u tijdens het eerste consult.
Leefregels
Door de protonentherapie kunnen uw oog en oogleden rood worden. Het is belangrijk dat u tijdens de bestraling uw oog behandelt volgens deze leefregels:
– gebruik vanaf de 1e behandeldag geen make-up op uw bestraalde oog
– was de huid rond uw oog alleen met water en dep uw oog droog, niet wrijven
– leg eventueel een koud kompres op het oog om de huid te verzachten
– houd uw oogleden uit de zon, zeker in de zomer, en draag een zonnebril om uw oog te beschermen
– draag bij harde wind een bril of dek het oog buiten af
Vervolgafspraken en controles
Als u eenmaal gestart bent met de behandeling, komt u 4 dagen achter elkaar naar HollandPTC voor bestraling. Ook heeft u aansluitend aan de 3e of laatste bestraling een afspraak bij de radiotherapeut-oncoloog. Deze bespreekt met u de medicatie die u moet gaan gebruiken na afloop van de behandeling.
Ook krijgt u uitgelegd hoe u het oog de komende tijd moet verzorgen.
Na de bestraling
Uw behandeling is afgerond. U hoeft niet meer te worden bestraald. Na 1 week heeft u nog een telefonische controle met de radiotherapeut-oncoloog van HollandPTC. Na 4 tot 6 weken heeft u een controleafspraak bij uw eigen oogarts en radiotherapeut-oncoloog in het ziekenhuis dat u heeft verwezen.
Bijwerkingen na de bestraling
– De straling werkt nog zo’n 4 tot 6 weken door waardoor uw oog na de behandeling waarschijnlijk nog roder zal worden.
– Er kan blaarvorming ontstaan op uw ooglid. Dit geneest sneller wanneer u het laat drogen aan de lucht.
– Blijf voorzichtig met de huid rond uw ogen en blijf eventueel koude kompressen gebruiken.
– Heeft u last van aan elkaar klevende oogleden, bijvoorbeeld na het slapen, week ze voorzichtig los met een watje met lauw water.
– Uw oogleden blijven gevoeliger voor de zon, draag een zonnebril om uw oog te beschermen.