Bij protonentherapie is dat gewoon een stapje erbij

”Toen ik tussen 2012 en 2016 de opleiding MBRT (Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) volgde, was protonentherapie nog geen onderdeel van het studieprogramma. Protonentherapie was destijds nog niet eens beschikbaar in Nederland. Na 8 jaar fotonentherapie was ik toe aan iets anders en wilde ik mijzelf graag verder ontwikkelen. Daarom ben ik voor protonentherapie gegaan, hier kan ik nieuwe uitdagingen aan gaan en nieuwe kennis en vaardigheden op doen. Ik werk vooral op de dosisplanning en je merkt dat dit wat betreft protonentherapie echt een stapje verder is.

”Het is een hele andere manier van plannen of denken”

Op een reguliere dag bij HollandPTC  houd ik mij vooral bezig met het maken van bestralingsplannen. Daarnaast evalueer ik gemaakte bestralingsplannen. Dit is een belangrijk onderdeel van protonentherapie omdat het een precieze techniek is. Zo kan een tumor bijvoorbeeld in volume toenemen, of juist afnemen. Dan is het belangrijk om te controleren of het huidige bestralingsplan nog voldoet of dat er eventueel een nieuw bestralingsplan nodig is. Ook heb ik regelmatig overleg met de artsen waar we de nieuwe bestralingsplannen bespreken en het protonenplan vergelijken met het eventueel gemaakte fotonenplan.

Het is een hele andere manier van plannen en denken. De technieken die ik had geleerd van het plannen met fotonentherapie, zijn niet altijd toepasbaar voor protonentherapie. Er zijn veel overeenkomsten, maar er zijn ook aspecten die net even anders zijn. Dan moet je even schakelen en soms precies de andere kant op denken.

”Je kunt nog meedenken en meegroeien en dat kan voor veel mensen wel interessant zijn”

HollandPTC is daarbij een fijne organisatie omdat we een vrij klein team zijn, waardoor je eigenlijk iedereen goed kent. Ook is er hierdoor meer ruimte voor persoonlijke aandacht en waardering. Er zijn daarnaast genoeg doorgroeimogelijkheden, mede ook omdat protonentherapie nog zo in ontwikkeling is. Bij fotonentherapie is alles al een beetje afgebakend, bij protonentherapie is dat niet zo. Je kunt hierdoor meedenken en meegroeien en dat kan voor veel mensen interessant zijn”.