Zorgverzekering
HollandPTC heeft voor 2025 contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars en de aan hen gerelateerde merken. Deze zorgverzekeraars vergoeden protonentherapie als u voor deze behandeling in aanmerking komt. Houd wel rekening met uw eigen risico. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Lees meer over de zorgverzekering op de website van de overheid: Zorgverzekering | Rijksoverheid.nl.
Wanneer wordt protonentherapie vergoed door de zorgverzekering?
We werken in Nederland voor de vergoeding van protonentherapie met standaardindicaties en model-based indicaties. Bij een standaardindicatie vergoedt de zorgverzekeraar protonentherapie standaard. Bij een model-based indicatie wordt een planvergelijking gemaakt. Als dan blijkt dat u voor protonentherapie in aanmerking komt, vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling.
Standaardindicaties, behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraars:
- kinderen met een kwaadaardige tumor
- melanomen in het oog
- bij bepaalde bottumoren in de schedelbasis (chordomen)
- bij bepaalde tumoren in de wervelkolom (chordomen/chondrosarcomen)
Model-based indicaties
Bij andere tumoren moet eerst een vergelijking gemaakt worden tussen een bestralingsplan met fotonen (de reguliere radiotherapie met röntgenstralen) en een bestralingsplan met protonen. Dit noemen we een planvergelijking. Als na deze vergelijking blijkt dat bestraling met protonen een duidelijk lagere kans op bijwerkingen geeft dan de bestraling met fotonen, wordt de protonentherapie vergoed. Landelijk worden afspraken gemaakt over bij welke tumoren een planvergelijking nodig is en hoeveel kleiner de kans op bijwerkingen moet zijn om in aanmerking te komen voor een behandeling met protonen. Het gaat om:
- borstkanker
- hersentumoren
- hoofdhalstumoren
- longkanker
- lymfoom
- slokdarmkanker
- seminoom
Kosten van follow up afspraken
Na uw bestraling heeft u nog een of meerdere follow up afspraken bij HollandPTC. Deze afspraken maken we omdat we willen weten hoe het met u gaat, ook maanden en jaren na de bestraling. In deze afspraak kunt u bespreken hoe het nu met u gaat en of u nog klachten heeft. De afspraak kan in Delft zijn, maar soms kan deze afspraak ook telefonisch. Als u een voorkeur heeft, geef dit dan aan bij het medisch secretariaat. Als er scans gemaakt worden voor de follow up afspraak, komt u naar Delft.
Net als bij de behandeling worden ook de follow up afspraken door uw zorgverzekeraar vergoed. Wel kan het zijn dat u in een nieuw jaar voor het eerst weer bij een zorgverlener komt en dan heeft het gevolgen voor uw eigen risico.
HollandPTC factureert:
- alle fysieke follow up consulten
- alle telefonische follow up consulten in het 1e jaar na behandeling, hierbij wordt de datum van de laatste bestraling gebruikt als ijkpunt
Heeft u geen Nederlandse zorgverzekering?
Buitenlandse zorgverzekering
Bent u verzekerd bij een buitenlandse zorgverzekeraar, dan vragen we u om een betalingsgarantie van uw verzekeraar. Dit betekent dat zij akkoord gaan met de kosten en aangeven dat zij deze kosten gaan betalen. Op het moment dat HollandPTC deze garantieverklaring heeft ontvangen, wordt de zorg gestart. Na de laatste bestraling krijgt uw zorgverzekeraar de rekening en betaalt hij deze binnen 30 dagen.
Geen verzekering door gemoedsbezwaren
Heeft u gemoedsbezwaren en bent u vrijgesteld van de verplichting een zorgverzekering te hebben? Dan moet u akkoord geven op het kostenoverzicht en een aanbetaling doen van 25% van het totaalbedrag. Op het moment dat HollandPTC deze aanbetaling heeft ontvangen, wordt de zorg gestart. Na de laatste bestraling krijgt u de rekening voor de overige 75% en betaalt u deze binnen 30 dagen.
Tarieven protonentherapie
Voor elke behandeling hebben we afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar over de vergoeding van de planvergelijking en behandeling. Bent u niet verzekerd, dan betaalt u de passantentarieven.
Passantentarieven