Hersentumoren behandelen met protonentherapie
U komt in aanmerking voor behandeling met protonentherapie. Uw behandelend arts verwacht dat protonentherapie duidelijk effectiever zal zijn en voor minder straling zorgt in organen die in de buurt van het bestralingsgebied zitten, zoals zenuwen en specifieke delen van de hersenen.
Hoe ziet uw behandeling eruit?
Bij uw eerste bezoek aan HollandPTC doorloopt u de algemene stappen die gelden voor al onze patiënten. U meldt zich aan, registreert zich en heeft een eerste gesprek met de radiotherapeut-oncoloog en verpleegkundige oncologie.
Wilt u deze informatie printen? Dat kan, via Behandelinformatie hersentumoren.
Ontdek meer over de behandeling van een hersentumor door het verhaal van Rob te lezen. Of lees het verhaal van Charles, onze eerste patiënt.
Voorbereiding op de eerste bestraling
Al tijdens uw eerste bezoek aan HollandPTC starten de voorbereidingen voor uw bestraling. De radiotherapeut-oncoloog en verpleegkundige oncologie vertellen u tijdens uw eerste bezoek wat uw behandeling inhoudt, wat u te wachten staat en hoe u omgaat met eventuele bijwerkingen.
CT-scan, MRI-scan
U krijgt een CT-scan en een MRI-scan om een gedetailleerd bestralingsplan te kunnen maken. Via de scans krijgen we een duidelijk beeld van de tumor en de omliggende organen en weefsel. De MRI-scan wordt gemaakt met contrastvloeistof die we inbrengen via een infuus in uw arm.
Masker aanmeten
Om ervoor te zorgen dat u tijdens het bestralen zo stil mogelijk ligt, krijgt u een masker op. Dit kunststoffen masker wordt op maat gemaakt en tijdens uw eerste afspraak bij HollandPTC aangemeten. Dit doen we door het masker te verwarmen zodat het de vorm van uw gezicht/hals aanneemt. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen tijdens het aanmeten. Ook zijn er altijd 2 medewerkers bij u tijdens het aanmeten van het masker.
Bestralingsplan
Na uw eerste consult gaat het voorbereidingstraject voor ons verder. We verwerken de gegevens uit de CT-scan en maken via de computer nauwkeurige berekeningen voor het bestralingsplan. Bestralen met protonen is heel precies werk en de voorbereiding vraagt om meerdere controlerondes van verschillende medewerkers. Het kan daardoor zijn dat er 2 tot 3 weken zitten tussen uw eerste bezoek aan HollandPTC en de bestraling.
Bij de algemene informatie leest u uitgebreid wat er gebeurt in de tijd tussen uw 1e consult en de 1e bestraling en hoe we het bestralingsplan opstellen.
Hoeveel bestralingen?
Bij de behandeling van hersentumoren zijn rond de 35 bestralingen nodig in een periode van 5 – 7 weken. Het totaal aantal bestralingen is afhankelijk van meerdere factoren. Uw behandelend radiotherapeut-oncoloog informeert u hierover. Voor de bestralingen komt u van maandag tot en met vrijdag iedere dag naar HollandPTC.
De eerste bestraling
Het is zover, u wordt bestraald. Op de dag van uw eerste bestraling wordt u in de wachtruimte opgehaald door de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er), degene die de bestralingsapparatuur bedient. De MBB’er begeleidt u naar de bestralingsruimte waar u uw masker op krijgt en in de juiste positie gelegd wordt voor de bestraling. We controleren uw positie nogmaals nauwkeurig via de markeringen op het masker en röntgenfoto’s. Als alles gereed is, verlaat de MBB’er de ruimte en kan de bestraling beginnen.
Hoelang duurt de bestraling?
U bent ongeveer 15 minuten in de bestralingsruimte. Deze tijd is nodig om controlefoto’s te maken en de juiste positie voor het bestralen te bepalen. De bestraling zelf duurt een paar minuten.
Tijdens de bestraling mag er niemand anders in de ruimte zijn en bent u even alleen. Wel staat u in contact met de MBB’er; deze houdt u nauwlettend in de gaten via beeldschermen en kan via een intercom met u praten. We vragen u tijdens de bestraling helemaal stil te liggen. Uiteraard kunt u rustig doorademen en mag u gewoon slikken.
Wat voel ik?
Van de bestraling zelf voelt u niets. U hoort er ook niets van. Het enige dat u hoort is het draaien van het bestralingstoestel, dit maakt veel geluid. Maar dit heeft niets met de bestraling zelf te maken.
Bijwerkingen
De bijwerking van protonentherapie verschillen per persoon en hangen af van:
- klachten van de tumor
- de plaats van de tumor
- de bestralingsdosis
- hoeveel bestralingen u krijgt
Een algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. Bij het bestralen op het hoofd kan ook een gedeelte van het haar uitvallen. Soms krijgt u lichte hoofdpijn of last van misselijkheid. U kunt ook nog andere bijwerkingen krijgen. Dit hangt af van het gebied dat bestraald moet worden en de dosis straling die u krijgt. De radiotherapeut-oncoloog bespreekt aan de hand van het bestralingsplan de mogelijke bijwerkingen met u tijdens het eerste consult.
Heeft u buiten openingstijden klachten of problemen door de bestraling, neemt u dan contact op met de dienstdoende radiotherapeut-oncoloog. De telefoonnummers krijgt u tijdens het eerste consult.
Vervolgafspraken en controles
Als u eenmaal gestart bent met de behandeling, komt u dagelijks naar HollandPTC voor bestraling. Ook heeft u elke week een afspraak bij de radiotherapeut-oncoloog en de verpleegkundige oncologie. Zij bespreken met u de voortgang van de behandeling en maken eventueel nog CT-scans om het weefsel en de organen rondom de tumor te controleren.
Na de bestraling
Na de behandeling krijgt u een aantal controle-afspraken mee bij de radiotherapeut-oncoloog. De behandeling werkt na de laatste bestraling namelijk nog een tijd door. Ook krijgt u een aantal keer een vragenlijst over uw gezondheid. Meestal sturen we u de vragenlijst op en vragen we u deze voor een volgende controle-afspraak terug te sturen.
Verder komt u ook weer onder controle in het ziekenhuis waardoor u verwezen was.
Uw controleafspraken bij HollandPTC op een rij:
- na 1, 3 en 6 maanden
- na 1 jaar
- na 1,5 jaar
- na 2 jaar
- na 2,5 jaar
- na 3 jaar
- na 4 jaar
- na 5 jaar
- na 7,5 jaar
- na 10 jaar
- na 12,5 jaar
- na 15 jaar