Verwijzen voor protonentherapie
In Nederland wordt protonentherapie gegeven bij tumorsoorten waarvan we verwachten dat protonentherapie duidelijk meer voordeel zal hebben dan de gewone radiotherapie met fotonen. Er wordt gewerkt met standaardindicaties, bij deze indicaties vergoedt de verzekeraar protonentherapie, en met model based indicaties. Hier wordt per patiënt beoordeeld of bestraling met protonen voordeel kan bieden. De beoordeling wordt gemaakt met behulp van een planvergelijking. Voor deze planvergelijking worden landelijk afgesproken werkwijzes gevolgd. Als radiotherapeut kunt u patiënten die in aanmerking komen voor behandeling met protonentherapie of voor een planvergelijking verwijzen via het verwijzersportaal.
Aanmeldingsformulier
Verwijsbeleid
In principe kunnen alle tumoren met protonen worden bestraald. In Nederland wordt protonentherapie alleen gegeven bij tumorsoorten waarvan we verwachten dat protonentherapie duidelijk meer voordeel zal hebben dan de gewone radiotherapie met fotonen.
Standaardindicaties, voor deze vormen van kanker wordt protonentherapie door de zorgverzekeraars vergoed:
- kinderen met een kwaadaardige tumor, zij gaan voor hun behandeling naar Groningen
- melanomen in het oog, HollandPTC is hiervoor het protonencentrum
- bij bepaalde bottumoren in de schedelbasis
- bij bepaalde tumoren in de wervelkolom (chordomen/chondrosarcomen)
- Seminoom
Model-based indicaties, voor deze vormen van kanker wordt met een planvergelijking bepaald of protonentherapie voordeel geeft:
- borsttumoren
- hoofdhalstumoren
- hersentumoren
- longtumoren
- mediastinale lymfomen
- neurologische tumoren
- Slokdarmkanker
Het voorbereidingstraject voor een protonenbestraling is een complex proces waarbij vooraf veel controles moeten worden uitgevoerd. Hierdoor duurt het na het eerste consult met de radiotherapeut-oncoloog in HollandPTC ongeveer 1 tot 3 weken voordat de eerste bestraling start.
N.B. In HollandPTC worden op dit moment geen kinderen behandeld. Deze kunnen verwezen worden naar het protonentherapiecentrum in Groningen.
Verwijzen via TWINN
Om de patiëntinformatie door te sturen, gebruikt u TWIIN. U kent TWIIN waarschijnlijk al van het verzenden van beelden. U kunt er ook pdf documenten mee versturen, dus ook het verwijsformulier, verslagen of labuitslagen.
In de handleiding Verwijzen naar HollandPTC via TWIIN/DVDexit leest u meer over het versturen van beelden en ook pdf’s naar HollandPTC. Om TWIIN te gebruiken, heeft uw organisatie een aansluiting en mailbox bij TWIIN/DVDexit nodig. Lees meer over TWIIN/DVDexit.
Kunt u met uw versie van TWIIN alleen beelden versturen? Gebruik dan een beveiligde mail voor het versturen van de pdf documenten zoals het verwijsformulier en OK verslag.
Aanmeldingsformulier, uitleg
Verwijst u voor een planvergelijking en is deze positief? Dan kunt het formulier dat u opgeslagen hebt opnieuw gebruiken, aanvinken dat het nu om protonentherapie gaat en met de juiste bijlages opnieuw verzenden.
Nieuwe versie juli 2023:
- Uitleg highly likely op pagina 2 toegevoegd
- Veld ‘lichaamsvreemde materialen’ staat nu voor alle indicaties op pagina 2
- Veld ‘aanvullende gegevens’ bij mamma en lymfoom aangepast
Invulinstructies
- Download het formulier en sla het op.
- Het formulier start met de algemene gegevens.
- Op pagina 2 kiest u voor welke indicatie u verwijst.
- Klik vervolgens rechts onder op de indicatie. U gaat nu naar de desbetreffende pagina en kunt verdere gegevens invoeren.
- Op de pagina van de indicatie leest u welke informatie u mee stuurt met uw verwijzing.
- Verwijst u voor oogmelanoom, vul dan nog apart het oogmetingformulier in. Lees hiervoor eerst de toelichting door.
- Verzamel alle documenten en beelden en verstuur deze via TWIIN.
Vragen en contact
- Heeft u vragen over TWIIN, uw aansluiting of mailbox? Neem dan contact op met de beheerder van TWIIN binnen uw organisatie.
- Heeft u inhoudelijke vragen over het verwijsformulier of over de verwijzing van een patiënt? Neem dan contact op met onze doktersassistent via verwijzing@hollandptc.nl of 088 501 1100.
Protonentherapie
Protonentherapie is een vrij nieuwe bestralingsbehandeling waar nog geen gerichte nascholing voor is georganiseerd. Wél kunt u via deze link meer informatie over de therapie vinden, bijvoorbeeld over de indicaties en de voor en- nadelen van de therapie.